in

Automatyczne usuwanie nieaktywnych użytkowników

Użytkownicy zablokowani lub użytkownicy, którzy po x czasie nawet nie aktywowali swojego konta tylko zaśmiecają bazę danych witryny. Warto co jakiś czas pousuwać takie profile, których pozostawienie nie ma większego sensu.

Można samodzielnie to robić co jakiś czas lub zautomatyzować to modułem Auto Purge Users. Moduł ten cyklicznie będzie oczyszczał bazę użytkowników.

Jakie profile polecą do kosza?

Usuwane mogą być trzy typy profili:

  • profile, które po x czasie nie zostały aktywowane przez ich założycieli lub administrację witryny
  • profile, które zostały zablokowane i od blokady minął x czas
  • profile, które od x czasu są nieaktywne – użytkownicy od x czasu nie logowali się

Ustawienia są oddzielne, więc przykładowo dla profili zablokowanych możemy ustawić krótszy czas a dla profili nieaktywnych wydłużyć okres nieusuwania. Lub aktywować tylko usuwanie zablokowanych użytkowników.

Są też ustawienia wspólne i tyczą się ról użytkowników. Możemy ustawić aby tylko profile o wybranej roli były brane pod uwagę. Co przyda się, gdy przykładowo niegdyś aktywni redaktorzy nie wykazują już zainteresowania z braku czasu lub prysł zapał, a chcemy ich profile zachować.

Tylko automatyczne usuwanie?

Nie. Domyślnie moduł działa w oparciu o zadania CRON i bez naszej ingerencji cyklicznie uruchamiany jest proces oczyszczania bazy użytkowników. Można to jednak zmienić.

Na stronie ustawień modułu mamy do użytku opcję wyłączenia automatycznego usuwania oraz przycisk uruchomienia procesu oczyszczania bazy użytkowników. W efekcie proces uruchomi się tylko, gdy sami go uruchomimy.

Co z zawartością użytkowników?

Utworzona zawartość może być usuwana wraz z usunięciem użytkownika lub zawartość może być zachowywana i przypisywana do anonimowego użytkownika.

Niestety nie ma opcji przypisania zawartości do wybranego użytkownika.

Powiadomienie usuniętego użytkownika

Domyślnie nieaktywna funkcja, która wraz z jej aktywowaniem będzie wysyłać powiadomienia mailowe do użytkowników, którzy zostaną usunięci z naszej witryny. Treść takiego powiadomienia może mieć domyślną postać lub taką jaką chcemy, gdyż z poziomu ustawień wtyczki możemy to zmienić.

Auto Purge Users

Dodaj komentarz

Monstroid 2 i Booked – kalendarz wydarzeń z opcją rezerwacji

Szablony panelu administracyjnego

Czym są szablony panelu administracyjnego?